Gatwick flygplats utanför London

Gatwick är inte lika känd som Heathrow, men flygplatsen är den andra största i storleksordning i Storbritannien. Den ligger ungefär 5 mil söder om London och förbindelserna in till huvudstaden är mycket goda.

Gatwick är Londons näst största flygplats och även Storbritanniens näst mest mest trafikerade efter Heathrow. Flygplatsen öppnade år 1958 och firade alltså femtioårsjubileum i juni 2008. Gatwick ligger i West Sussex, ungefär 45 kilometer sydöst om London. Ifrån Gatwicks flygs det till 200 olika destinationer och flygplatsen hade 35 miljoner resenärar år 2007.

Många charterbolag har sin bas på Gatwick. Härifrån går också en del transnationell trafik till USA. Flygbolagen Virgin Atlantic och Britsh Airways har även sin bas här. Lågprisbolaget Ryan Air håller på att etablera sig på Gatwick och ska från december 2008 flyga till olika destinationer till kontinentala Europa.

Flygplatsen har två terminaler: den norra och den södra. Båda har gott om affärer och restauranger. Det finns också TV-spelsrum för barn, lounger för affärsresenärer och konferenslokaler. Den som är troende kan varva ner med ett besök i någon av de två kapell som finns i anslutning till flygplatsen.

Gatwick har ett utbyggt transportsystem till London. Flygplatsen har som mål att 40 procent av passagerna ska använda sig av publika transportsystem in till städerna år 2015. Flygplatsen har access till motorvägen M23, varifrån man via M25 14 kilometer längre norrut kan nå stor-London. Bussar avgår var 15:e minut till olika destinationer i London. Det finns några olika bussbolag att välja bland. National Express Dot2Dot och easyBus trafikerar centrala London, medan Oxford Bus går ut till universitetsområdet Oxford. Resan tar ungefär 45-60 minuter beroende på var du vill hoppa av och hur mycket trafik det är på motrovägarna Det går även bra att åka tåg; Gatwicks tågstation ligger vid södra terminalen och härifrån kan du åka in till London med bland andra bolaget Gatwick Express. En tur och retur biljett med Gatwick Express till London, Victoria Station kostar 27 pund. En enkelbiljett kostar 15 pund. Resan tar ungefär 30 minuter. Från Victoria Station går det förbindelser överallt i London. Naturligtvis går det även bra att ta taxi eller hyra bil på flygplatsen. Om du tar en taxi så får du räkna med att det kostar 60 -80 pund för en resa in till centrala London. Vill du hellre hyra en bil så kolla gärna upp priser och villkor innan du befinner dig på flygplatsen, det är i allmänhet billigare att boka bil i samband med att du bokar ditt flyg.Lägg upp en bild här.
Klicka här

Kommentarer om Gatwick
Wiiio, hit ska vi flyga! Tack för infon!:-).
skapades 04/05/12 21:03:05

Kommentarer om Gatwick
den här flyg platsen är bra :D.
skapades 12/02/10 10:34:25Kommentera gärna denna sida


London resupplevelser

Vill ni skriva om era upplevelser i London så kommer ni med här.

Långdistansförhållande - Av Sara Karén

Jag är 17 år och bor i Finland. Jag har ett långdistansförhållande med en kille i England. Såg London första g&ar

En härlig stad - Av Lil Coombes

Det har blivit sagt att "när en man är trött på London då är han trött på livet - ty det finns i London allt

London - Av Mattias

Någon som har bra tips någon god och mysig restaurang i LondonDino Snores - Av Thorgill

Naturhistoriska Museet erbjuder övernattning med dinosauriejakt för barn. Ålder 9-12 år och hygglig engelska. 

Du l&a

Love London - Av Marilyn

Min sambo o jag har varit i London en gång tidigare men känner att nu e det dags igen.

 

Åker nu i aug. 2011 &arin

London Fotoalbum

Här kan ni se användarnas egna bilder från London. Ni har även själv möjlighet att ladda upp bilder i Fotoalbumet.

Steve M  Oxford Street